De opkomst van de dj controller (een korte geschiedenisles)

Ben je een beginner in de wereld van het dj’en, en daarom ook nieuw in de wereld van de dj controllers? Lees dan verder. We geven je in sneltreinvaart, in een paar zinnen, alle ins en outs van de dj wereld.

Het begin van het dj’en

Dj’en is begonnen in de jaren 70. Het plaatjes draaien was toen nog echt plaatjes draaien. Een standaard dj-set bestond uit twee platenspelers en een mengpaneel. De dj mixte op een analoge manier: hij bediende de platenspelers, waar vinyl platen op lagen. Hij gebruikte verschillende technieken. Onder andere beatmatchen (het gelijk zetten van het tempo van twee platen) en scratchen. Deze technieken bestaan tegenwoordig nog steeds, maar zijn 1. heel makkelijk geworden (beatmatchen, gaat soms zelfs automatisch) en 2. digitaal geworden (scratchen doe je nu door je cd-speler of controller te bedienen, met ongeveer hetzelfde effect).

Scratchen was vroeger een zeer gangbare dj techniek. DJ Q-Bert is al jaren een hele bekende scratch dj.

De Pioneer CDJ cdspeler

Rond de eeuwwisseling kwamen de cd-spelers op. Het bekendste merk, en de standaard in de clubs is Pioneer. Waar deze eerst nog relatief simpel waren (cd-spelers met net wat meer mogelijkheden dan een gewone cd-speler), zijn ze inmiddels met hun Pioneer CDJ 2000 NEXUS uitgegroeid tot heuse computers.

Laidback Luke op de Pioneer CDJ 2000 Nexus

De dj controller: de opkomst van een nieuwe hype

Naast deze zeer interessante ontwikkeling die dj’s op een hele mooie manier nog veel meer mogelijkheden geeft om z’n creativiteit te uiten komt de laatste jaren ook de dj controller op. Een apparaat waarmee je je computer bedient alsof je twee platenspelers of twee geavanceerd dj cd-spelers bedient. Met deze dj controllers is de sky werkelijk de limit. Als je computer het kan, kan jij het.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *