DJ controller kopen: de ultieme beginnersguide

Je hebt je een beetje verdiept in de wereld van het dj’en en bent er klaar voor: je wilt je eerste dj controller kopen. We willen je een aantal dingen meegeven waarvan wij denken dat het goed is dat je er rekening mee houdt bij je aankoop.

DJ controller kopen – Wat is je gameplan?

Ben je zeker van je zaak en weet je dat jij een topdj gaat worden, dan wil ik je behoeden voor een fout die ik vroeger een paar keer gemaakt heb: de aanschaf van een goedkope, slechte dj controller. In mijn tijd waren dit cdspelers, en het is me een paar keer gebeurd dat ik voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten. Ik kocht een cdspelerset die niet deed wat hij moest doen: de playknop startte de muziek met vertraging (drama! als dj wil je een nummer kunnen instarten, exact op de beat van het nummer dat de zaal hoort), en binnen een paar maanden was hij ook nog eens kapot. Dit is dus een pleidooi voor direct kwaliteit.

Ga je al je spaargeld in je carriere steken of begin je rustig?

Met Pioneer weet je dat je direct goed zit, maar deze controllers zijn ook aan de prijs. Bijvoorbeeld de Pioneer DDJ-RR. Topspul! Vind je honderden euro’s iets te gortig voor je eerste dj controller (kan ik me goed voorstellen!) ga dan af op de reviews. Kies alleen een controller waarvan de kritieken lovend zijn! De foutenmarge van zowel je dj controller als je dj software moet 0% zijn, want als je voor duizenden mensen optreedt kun je het niet hebben dat je dj controller of je software crasht. Geloof me, dat is ongemakkelijk:). Een voorbeeld van een dj controller voor een mooie prijs en lovende kritieken is de Native Instruments Traktor Kontrol X1 MK2. Voor minder dan 200 euro ben je klaar. En wat mooi is bij Traktor controllers, soms zit de software er gratis bij!

Software? Daar gaan we het nu maar eens over hebben.

Dj software

Het is van groot belang dat je dj software zoekt waar je blind mee uit de voeten kunt. Er zijn een paar grote spelers in de markt van de dj software en het is belangrijk dat je de speler zoekt die het beste bij jou past. Het mooie is, is dat je ze vaak gratis kunt proberen. Er zijn grofweg een paar grote merken waar je tussen kunt kiezen. Dit zijn Traktor, Serato en Virtual DJ. Ik ga hier in een andere blogpost uitgebreider op in. Om een lang verhaal kort te maken, soms werkt een dj controller alleen met bepaalde software, houd daar dus rekening mee bij het dj controller kopen. De volgorde die ik zou aanhouden: zoek software waar jij goed mee uit de voeten kunt en kijk dan of de dj controller van jouw keuze ook geschikt is voor deze software.

DJ controller kopen: ook de software is van belang.
Traktor DJ, Serato en Virtual DJ

De hardware: je computer

Niets is zo genant als een haperende cd, of tegenwoordig: een mp3tje. En helaas komt dit nog zeer regelmatig voor. Dat is ook de reden dat je de professionele dj’s ziet rondlopen met Macbooks. Want de cliche’s zijn waar: Mac is betrouwbaar en hapert bijna nooit. Al moet ik zeggen dat ook Macintosh niet heilig is want een tijdje geleden haperde mijn Macbook tijdens een gig een aantal keren. Gelukkig merkte het publiek het bijna niet;-). Begin je net, dan zou ik zeggen: besteed je geld niet aan een Macbook, maar begin rustig met de computer die je thuis hebt staan. Steek je geld in een goede dj controller en kijk of je het vak van dj wat vindt. Ga je regelmatig optreden, besteed dan je eerste centen aan een betrouwbare computer.

Ben je al op dat punt beland, of heb je geld als water? Dan is deze Macbook een dikke topper!

Een paar belangrijke termen om rekening mee te houden te houden bij de aanschaf van een dj computer:

  • SSD schijf (solid state disk: een soort van USB stick als harde schijf). Geen draaiende of bewegende onderdelen dus, dat maakt de computer erg betrouwbaar, ook al schokt je djbooth.
  • Genoeg USB poorten. Want je dj controller gebruikt er al 1. En misschien heb je ook nog wel een externe harde schijf, en een usb stick (of 2) en een muis, toetsenbord, etcetera.
  • Genoeg opslagruimte (of dus een externe harde schijf). Want je wilt waarschijnlijk een grote hoeveelheid nummers mee naar je optreden. Een gemiddeld dance/housenummer van goede kwaliteit is tussen de 7 en 15 mb groot. Maakt je dat nog niet wijzer? Ik heb ongeveer 500 gb aan muziek. Dat is wel heel veel trouwens:).
  • Een snelle processor. Want niets is zo vervelend als een haperende computer. Het afspelen van een mp3bestand is geen rocketscience. Maar 2, 3 of 4 nummers tegelijk spelen, inclusief effecten en ondertussen zoeken binnen je database naar nieuwe nummers kan de gemiddelde computer wel op hol brengen.
  • Als het even kan: een scherm dat groot genoeg is. Dit is wel luxe die niet iedereen zich kan permiteren overigens. Een Macbook van 15 inch is veeeel duurder dan een 13 inch variant. Ikzelf heb die laatste en ben er blij mee. Maar als ik thuis ben, en mn thuisscherm er op aan sluit: een verademing.

Conclusie

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om je te verdiepen in het prachtige vak van dj is het belangrijk dat je de juiste stappen zet. Dit geldt zowel voor de mensen die je leert kennen en de optredens die je voor je zelf regelt, maar het betekent nog veel meer voor de stappen die je daar voor zet en die ik hier boven beschreven heb. Waarschijnlijk heb je niet eindeloos veel geld en heb je niet alle tijd van de wereld. Daarom is het dus belangrijk dat je je goed verdiept voordat je over gaat tot je eerste stap in de dj wereld en je je eerste dj controller gaat kopen. En niet te vergeten, de dj software en de hardware. Want al deze producten zijn niet goedkoop. En je moet opnieuw sparen als het een miskoop blijkt te zijn.

Ik hoop dat ik je wat verder heb kunnen brengen in je zoektocht. Veel succes met het maken van je keuzes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *