DJ controllers vs. traditioneel dj’en

Er wordt veel over gesproken. Is het dj’en met de hypermoderne cdspelers of met dj controllers nog wel echt dj’en? Wat is het verschil? Daar gaan we hieronder kort op in.

Traditioneel dj’en

Wat is traditioneel dj’en? Dat is draaien met twee geluidsbronnen (2 platenspelers of cdspelers) en een mixer. Je mixt de ene plaat over in de andere. Erg leuk en mooi als je dat goed kunt! Er is ook wel echt veel van te zeggen om deze basics goed te beheersen. Laidback Luke, een van de bekendste Nederlandse dj’s heeft daar vorig jaar een hele coole masterclass over gegeven bij de Dancefair van 2015: het oldskool dj’en (zoals dat 10 jaar geleden ging). Bekijk hem hieronder.

DJ controllers, de mogelijkheden zijn eindeloos

Wat hierboven wordt beschreven is de kern van dj’en. En ook Laidback Luke legt perfect uit waar het eigenlijk om draait in het dj’en. Je bent een koning als je deze technieken beheerst. Ga je met deze skills draaien met een dj controller, dan heb je nog veel meer mogelijkheden. Een goede dj controller doet namelijk wat een cdspeler ook kan, maar heeft meer mogelijkheden. Een voorbeeld is: je kunt bijna onbeperkt effecten toevoegen of loops maken en opslaan. Ook is het veel makkelijker om op je computer, die door je dj controller wordt bediend, naar nummers te zoeken. Op een cdspeler zit je vast aan een klein schermpje, op je computer heb je (waarschijnlijk) 13 inch. Bekijk hieronder bijvoorbeeld wat je met de Traktor Kontrol S4 MK2 kunt.

Vind je deze dj controller wat aan de dure kant? Zijn kleinere broertje, die echt een stuk goedkoper is, kan er ook wat van: de Traktor Kontrol F1.

Afsluitend

Wat we je graag mee willen geven is het volgende: er is niet echt een verschil tussen ‘traditioneel dj’en’ en ‘het nieuwe dj’en’. Het blijft van het grootste belang dat je de technieken beheerst die al tientallen jaren hetzelfde zijn. DJ controllers bieden echter net wat meer mogelijkheden, waardoor dj’en in de huidige tijd nog nèt wat leuker kan zijn dan vroeger.

One thought to “DJ controllers vs. traditioneel dj’en”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *