De beste dj koptelefoons

Een dj koptelefoon zou onderdeel moeten zijn van je vaste dj gear. Draai je met een dj controller dan zou je dj set ongeveer moeten bestaan uit:

  • computer
  • dj controller
  • dj koptelefoon
  • kabels om je apparatuur aan te sluiten (op een mengpaneel of direct op een PA systeem)

Zoals je ziet is de dj koptelefoon dus een van de belangrijke pijlers van je dj gear. Je gebruikt je dj koptelefoon voor prelistening. Dit is het beluisteren van het volgende nummer dat je gaat draaien, zonder dat het publiek het al kan horen. Je gebruikt hem dus om je volgende nummer klaar te maken voor je publiek.

Mijn favoriete dj koptelefoons

Technics RP-DJ 1200 EKTechnics_RPDJ1200

Robuuste koptelefoon van een prachtmerk (onder andere bekend van de dj platenspelers van toentertijd). Zie ook de draaibare oorschelpen. Erg handig bij het beluisteren aan 1 oor.

Sennheiser HD 25

Sennheiser HD 25-1 II Het enige nadeel van deze koptelefoon vind ik dat hij er niet zo mooi uit ziet. Waar de andere koptelefoons allemaal een coole uitstraling hebben is deze wat suf. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem en de kwaliteit en de robuustheid maakt dit meer dan goed. Deze dj koptelefoon staat bekend om zijn enorm goede demping. Je ziet ook altijd veel geluidstechnici met deze dj koptelefoon in de weer. Een grote aanrader, los van de esthetiek:).
goededeal

Sony MDR-V55

9000000012131284Een esthetisch prachtige koptelefoon. Ik vind hem er erg cool en robuust uit zien. Heb hem een aantal keren gebruikt toen ik met een andere dj optrad en hij zijn dj koptelefoon in het mengpaneel liet zitten. Wat me altijd opvalt is dat hij goed zit, goed stevig. Je merkt dat hij niet snel kapot gaat. Ook belangrijk om te weten, hij is goed in lage tonen. Ikzelf kies vaak voor wat meer natuurgetrouw, maar er zijn dj’s die het fijn vinden om meer bass te horen. Bij bijvoorbeeld het beatmatchen kan dit handig zijn.

goededeal

Stanton DJ PRO 2000S

djpro2000v4Een dj koptelefoon die door heel veel dj’s, beginnend en gevorderd gebruikt wordt. Ikzelf heb hem altijd met veel plezier gebruikt. Hij doet wat hij moet doen, heeft een goede demping en goed geluid. Daarnaast ook een knop voor mono/stereo bediening.

goededeal

DJ koptelefoon – neem hem overal mee naar toe

Mijn dj koptelefoon gaat altijd overal mee naar toe. Het maakt niet uit waar je optreedt en hoe goed alles voor je geregeld is, het is gebruik dat je je eigen dj koptelefoon meeneemt. En dat is maar beter ook, want als je thuis oefent met een bepaalde dj koptelefoon wil je niet ineens verrast worden met een dj koptelefoon met een heel ander geluid en demping. Kortom, een belangrijk element aan binnen je dj gear dus.

Waar moet je op letten bij het dj koptelefoon kopen

Omdat je dj koptelefoon overal mee naar toe gaat is robuustheid heel erg belangrijk. Ik smijt hem altijd in mijn tas, en als je aan het draaien bent in een club op een studentenfeest kan het er ook wild aan toe gaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat er bier, veel bier, over mijn dj koptelefoon valt. Je wilt dat hij daarna ook nog werkt. Want ik heb nooit een reserve bij me.

In een discotheek of club, of op een groot feest staat het geluid vaak erg hard. Je wilt dus een goede isolatie of demping op je dj koptelefoon hebben. Dit betekent dat je het geluid buiten je hoofdtelefoon bijna niet meer hoort. Vooral bij beatmatchen is dit belangrijk. Soms komt de muziek via weerkaatsing op de muren van de zaal met enige vertraging/vertekening bij jou terug, en dat is erg onhandig bij het beatmatchen, waarbij je twee beats precies gelijk wilt laten lopen. Dit doe je door op je koptelefoon beide kanalen aan te zetten. Je hebt dan niets aan omgevingsgeluid.

Voor het beatmatchen en andere manier van vergelijken van je nummers is het belangrijk dat je een koptelefoon kiest waar bij je 1. harde lage tonen of 2. een natuurgetrouwe weergave van je geluid hebt. De meeste dj’s hebben een voorkeur voor dat eerste, ik meer voor een natuurgetrouwe weergave. De reden dat mensen soms voor extra lage tonen in hun dj koptelefoon kiezen is omdat je dan de beats beter kunt horen. Vooral bij beatmatchen is dit erg handig. Ik kies echter voor een natuurgetrouwe weergave omdat ik mijn koptelefoon ook gebruik om andere stukken uit nummers voor te beluisteren en ik vind het belangrijk dat ik weet wat het publiek precies te horen krijgt.

One thought to “De beste dj koptelefoons”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *