DJ set

Een dj set is een grote investering. Je bent honderden, en soms zelfs duizendenden euro’s verder voordat je je eerste plaatje draait. De aanschaf van een dj set komt dus precies. Want het zou zonde zijn als je begint met investeren en er snel achter komt dat de apparatuur die je hebt aangeschaft kwalitatief niet goed genoeg is, of niet voldoet aan jouw wensen. Hieronder vertellen we je waar een dj set uit bestaat. Zowel voor dj’s die draaien met een dj controller als voor dj’s die ‘oldskool:)’ met cd-spelers draaien.

DJ set

Een dj set bestaat eigenlijk altijd uit twee geluidsbronnen en een apparaat die de geluidsbronnen mixt. In de traditionele situatie: twee cd-spelers en een mengpaneel. En tegenwoordig ook steeds vaker: een dj controller (die er overigens uit ziet als een dj set: als twee cdspelers en een mengpaneel).

Kijk maar hieronder, hier zie je een plaatje van twee cdspelers en een mengpaneel:

 

Twee cdspelers aan weerskanten met in het midden een mengpaneel
Twee cdspelers aan weerskanten met in het midden een mengpaneel

En hieronder zie je een dj controller (volgens dezelfde opbouw) :

Pioneer controller ddj sz

Dj set : waar moet je op letten

Er zijn dus grofweg twee wegen die je kunt bewandelen: een traditionele dj set (cdspelers en een mengpaneel) en een dj controller. De eerste erg duur, de tweede varieert van heel goedkoop tot ook best wel duur.
Met cdspelers ben je plug and play, met een dj controller heb je ook een laptop of computer nodig. Dit laatste lijkt me echter geen probleem, tegenwoordig is voor een redelijk bedrag aan een goede laptop te komen met een geluidskaart die voldoende vermogen heeft om twee kanalen muziek tegelijkertijd af te spelen. Hieronder vind je onze top 3 traditionele dj sets en onze top 3 van dj controllers.

DJ set top 2: cdspelers met een mengpaneel

1. Pioneer CDJ 2000 Nexus cd-spelers en een Pioneer DJM 900 Nexus mengpaneel

Twee Pioneer CDJ cdspelers en een mengpaneel: een complete dj set
Twee Pioneer CDJ cdspelers en een mengpaneel: een complete dj set

Het vlaggenschip van Pioneer, de beste dj set van dit moment! Wanneer je in een populaire club gaat draaien is dit wat je tegen zult komen. Ik ben enorm fan van deze dj set. De cd-spelers zijn net twee computers: het (touch)scherm is voorzien van alle gemakken: bekijk de waveform van de nummers, maak loops, doorzoek je muziekcollectie, etc. En deze cd-spelers ondersteunen natuurlijk Rekordbox (het softwaresysteem waarmee je je draai-avondje en je muziekcollectie kunt voorbereiden en bewerken).

goededeal

Pioneer CDJ-350 (2x) en Pioneer DJM-350

pioneer_djm-350__2xcdj-350__hdj-500_zwart_01
Ook Pioneer, dus in die zin zit je goed. Maar het is een meer basic versie dan het bovenstaande exemplaar. De set is vele malen goedkoper (en daarom misschien wel veel geschikter voor je als je net begint) maar heeft ook een aantal mogelijkheden minder. Echter, ik zou je niet laten tegen houden: als je met deze spelers leert draaien kun je ook in een club uit de voeten. Je hoeft alleen nog even de features van de grotere broer van deze spelers te leren en je hebt alle mogelijkheden van het moderne dj’en onder de knie. Kortom ook een top dj set.
goededeal

 

DJ set top 3: dj controllers

1. Pioneer XDJ-RX

Pioneer_XDJ_RX

Het vlaggenschip onder de dj controllers. Het is alsof je draait met twee Pioneer CDJ cdspelers en een Pioneer mengpaneel (de standaard in de dj scene). Een groot voordeel daarnaast is het grote, mooie kleurenscherm op de dj controller. Je hoeft bijna niet meer op je computer te kijken. Een groot voordeel van draaien met Pioneer is dat je ook weet hoe de apparatuur in een club of een andere externe locatie werkt. Een nadeel is dat hun apparatuur aan de prijzige kant is. Deze dj controller kost rond de 1500 euro.

goededeal

2. Pioneer DDJ-SR

Pioneer DDJ-SR Een stuk goedkoper dan zijn grote broer hierboven, maar heeft alsnog alles aan boord om een topset neer te zetten. Deze dj controller is erg robuust en kan tegen een stootje. Ideaal om mee te nemen on the road. SR in de naam staat voor Serato, het softwarepakket (naast Virtual DJ en Traktor DJ een van de bekendste). Serato wordt door dj’s gebruikt die veel met technisch dj’en bezig zijn. Je kunt er alles mee: scratchen, loopen etc. Een voordeel is: hij is veel goedkoper dan de gemiddelde gear van Pioneer, een nadeel voor Virtual DJ of Traktor adepten is dat hij specifiek voor Serato gemaakt is (wees echter niet getreurd, hij werkt waarschijnlijk ook goed met andere softwarepakketten, en ook goed nieuws: je krijgt Serato er vaak gratis bij). Prijs: rond de 600 euro.
goededeal

3. Denon DJ MC4000 DJ-controller

Denon_DJ_MC4000
Denon draait ook al een aantal jaartjes mee in de dj scene. Wat me echter opvalt aan deze speler is dat hij deels lijkt op de Pioneer (zie de grote draaiende schijven) maar aan de andere kant ook weer heel veel eigen functies en knoppen hebben ingebouwd. Het is een beetje een kwestie van smaak. De meeste knoppen hebben al een toegewezen functie, in tegenstelling tot sommige andere dj controllers, waar je alles zelf kunt toewijzen. Nadeel van dat laatste is dat je alles moet gaan instellen. In deze set is het dus meer plug and play. Net als de Pioneer hierboven is ook deze Denon gemaakt voor Serato. De prijs van deze speler ligt een stuk lager dan zijn collega’s van Pioneer. Prijs: rond de 400 euro.
goededeal

Wil je meer dj controllers zien uit onze top 10? Klik dan hier: dj controller top 10.

2 thoughts to “DJ set”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *