DJ software – de drie bekendste merken

Traktor DJ, Serato en Virtual DJ
Traktor DJ, Serato en Virtual DJ

DJ software kiezen is misschien nog wel een belangrijkere keuze dan de controller waar je voor gaat. Dat de dj controller kwalitatief goed moet zijn staat buiten kijf, maar uiteindelijk stuur je er dj software mee aan. Verdiep je dus goed in de markt van de dj software en maak weloverwogen je keuze. Want de software is vaak niet goedkoop, vooral als je het professioneel gaat gebruiken. En als je de software hebt ga je op zoek naar een dj controller die daar bij past. Kies je dus de verkeerde software is de kans ook nog aanwezig dat je je dj controller niet meer kunt gebruiken. Uiteindelijk valt het vast mee, de meeste dj controllers werken met de meeste dj software, maar toch, een goede keuze maken is belangrijk. Zowel de dj software als de dj controllers zijn vaak niet goedkoop. Ben je trouwens niet op zoek naar dj software voor je computer maar naar een dj app voor je devices zoals een tablet of smartphone? Lees dan hier verder.

De markt van de dj software

Er zijn grofweg drie grote spelers. Dit zijn Virtual DJ, Traktor en Serato. Ze zijn in onze ogen allemaal goed genoeg om professionele optredens mee te verzorgen. Ze hebben echter allemaal een eigen manier van werken en weer eigen functionaliteiten die de dj software geschikter of minder geschikt maken waarvoor jij het wilt gebruiken. Hieronder lopen we ze kort langs.

Traktor DJ

De dj software van Traktor ken ik zelf erg goed. Ik vind het goed werken. Wat leuk is, is dat Traktor zelf ook steengoede controllers maakt, die perfect werken met de software. Alle basics werken goed met Traktor. En er zitten hele goede effecten in. Ook dingen als loopen gaat perfect met Traktor. Wat ik een nadeel vind is dat het beatmatchen (het gelijk zetten en daarna gelijk blijven afspelen van twee nummers) werkt niet altijd intuïtief.Bekijk hieronder een tutorial van Traktor DJ om een beeld te krijgen.

En bekijk hier hoe mooi het geintegreerd kan zijn met de dj controllers van Traktor zelf:

Virtual DJ

Virtual DJ is voor mij de basis geweest. Nadat ik ooit in BPM Studio (oud!!) begonnen ben draaide ik vooral met Virtual DJ wanneer ik op mijn vaste gigs (op m’n studentenvereniging bijvoorbeeld) draaide. Een hele mooie functie van Virtual DJ is dat je de twee waveforms van de twee kanalen over elkaar heen ziet lopen. Je kunt dus heel mooi zien of beats gelijk lopen. En als dat niet zo is kun je dit makkelijk corrigeren, soms zelfs zonder koptelefoon, en slechts op het oog. Virtual DJ heeft voor zover ik weet geen eigen dj controllers. Het is dus altijd even wat gepruts voordat je de dj controller van jouw keuze zo hebt werken als je wilt.
Hieronder een tutorial om een beeld te krijgen:

Maar bekijk hier ook wat je kunt als je de juiste apparatuur bij Virtual DJ aanschaft. In dit geval timecode vinyl platen:

Serato

Serato heb ik zelf nooit gebruikt. Maar ik hoor er goede dingen over. Deze dj software wordt vooral gebruikt door dj’s die scratchen en andere technische hoogstandjes willen creeeren. Serato biedt namelijk de mogelijkheid (andere software trouwens soms ook wel) om met tijdcode cd’s en platen de software aan te sturen. Je kunt dus the oldest tricks in the book uitvoeren met deze hypermoderne dj software. Wil je een technische topper worden, dan is dit het proberen waard. Bekijk hier wat je met Serato kunt in combinatie met een eigen Serato controller:

En bekijk hier A-Trak, een van mijn helden, terwijl hij live optreedt met Serato. Dit filmpje heb ik ook al eens in een andere blogpost gebruikt:

2 thoughts to “DJ software – de drie bekendste merken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *