DJ speaker set

Met alleen een dj controller ben je er nog niet. Je hebt meer dj spullen nodig. Wil je thuis kunnen oefenen heb je ook (dj) speakers nodig. Het is even aan jou of je het meteen professioneel wilt aanpakken of dat je eerst begint te draaien op een setje boxen dat je al thuis hebt staan. Een groot voordeel van meteen investeren in goede dj speakers: ze slijten niet snel, dus gaan lang mee, en ze komen behoorlijk van pas bij bijvoorrbeeld het opnemen van een setje. Je volumes en verdeling van lage en hoge tonen komt precies, dat kun je met dj speaker set beter horen dan met een “thuissetje”. We zullen je eerst wat meer vertellen over het fenomeen dj speakers, ook wel monitor speakers genoemd.

Onze top 3 monitor speakers

KRK Rokit RP6 G3

krk rokit rp6 g3Mijn persoonlijke favoriet, ik heb hem zelf ook. De Rokit. Je hebt deze in verschillende maten, maar in mijn ogen voldoet dit maatje prima. Je hebt ze ook nog groter, maar aangezien je ze voor thuis gebruikt: het volume dat deze dj speaker haalt is ruim voldoende. Voor rond de 350 euro heb je er 2 en ze zien er prachtig uit, met hun kenmerkende gele cirkel. Waarschijnlijk herken je ze wel. Menig artiest heeft ze in z’n hippe studio staan.
goededeal

Pioneer S-DJ50XPioneer S-DJ50X

Het huismerk van de dj wereld. En ook in de wereld van de dj speakers zijn ze lekker bezig. Een goede, robuuste box, met een goede, accurate weergave van ook de lage tonen. Zonder af te doen aan de energie die in de lage tonen zitten bij bijvoorbeeld dance en house. Een aanrader, en niet zo duur. Voor iets onder de 300 euro voor twee spelers ben je klaar.
goededeal

Monkey Gibbon 5 Banana

9200000051203242Eveneens een robuuste betrouwbare dj speaker. En wat ik erg leuk vind is dat hij in verschillende kleuren te verkrijgen is. En daarom ben ik bij het type Banana natuurlijk fan van de gele versie:). Laat je niet afschrikken door de uitgesproken kleur. De box is goed en betrouwbaar, bekijk bijvoorbeeld maar de reviews op andere internetsites. Deze dj speakers kosten per set (dus 2) ongeveer 300 euro.
goededeal

Wat je verder moet weten over dj speakers

We gaan je iets meer vertellen over dj speakers, ook wel monitor speakers, en de toepassing daarvan in je thuisstudio. Voordat we beginnen wil ik echter wat onduidelijkheid uit de wereld helpen door iets te vertellen over een live optreden van een dj.
Bij een doorsnee dj staan er naast de gebruikelijke PA (public adress) boxen ook een aantal of 1 box(en) gericht op de dj zelf. Dit worden de monitor speakers genoemd. Deze worden gebruikt om het zaalgeluid voor de dj goed hoorbaar te maken. Dit is om te voorkomen dat je niet goed kan horen wat de zaal op dat moment precies hoort. Dit door bijvoorbeeld galm. Doordat je ook een box direct op jezelf gericht hebt hoor je zonder tussenkomst van muren etc. precies het geluid dat het publiek ook hoort. Waar ik het hieronder echter over ga hebben is de boxen die je thuis gebruikt, om te oefenen. Thuis heb je namelijk geen PA-systeem, met hele grote boxen en subwoovers, althans daar ga ik vanuit, als je buren hebt:). Je draait dus eigenlijk alleen voor jezelf. En daar heb je wel een kleine set boxen voor nodig van goede kwaliteit. Ook wel (ook) dj speakers/monitorboxen genoemd. Dit artikel gaat dus over goede dj speakers voor thuis. Ben je op zoek naar grote boxen en subwoovers om je publiek mee weg te blazen adviseer ik je ergens anders te kijken.

Waar moeten goede dj speaker set aan voldoen?

Accuraat geluid

Zoals hierboven ook al enigszins uit de doeken gedaan: waar moeten goede dj speakers aan voldoen? Accuraatheid is van heel groot belang. Dus: dat je door de boxen hoort wat er daadwerkelijk in de muziek zit en wat het publiek ook zou horen wanneer je over een professionele PA-set je muziek afspeelt. Boxen met extra bass bijvoorbeeld, hebben dus helemaal geen zin. Voorbeeld: je speelt thuis een nummer af en bent behoorlijk onder de indruk van de drop, met een dikke bass er in en een paar weekjes later draai je dit nummer op een festival en het klinkt helemaal nergens naar omdat er eigenlijk helemaal geen bass in zit, zit jij met de gebakken peren:). Je moet dus horen hoe de muziek “in het echt” klinkt.

Clean geluid

Daarnaast is een belangrijke eigenschap van goede dj speakers/monitorboxen dat ze je geluid heel clean laten horen. Wat ik daarmee bedoel? Een tijdje geleden heb ik een speakersetje aangesloten op mijn tv, omdat ik dacht dat dat voor mooi geluid zorgde. Dit setje was echter niet zo goed (dat had ik niet eerder gehoord, want bij muziek afspelen klonk het allemaal lekker vol). Het gevolg was dat ik helemaal niet kon verstaan wat er gezegd werd in de film die ik keek. Dit is dus geen clean geluid. Heb je goede monitorboxen, dan is alles haarscherp. Dit helpt je ook bij het opnemen van bijvoorbeeld een promosetje. Hoe cleaner jij de muziek hoort, hoe beter je ook bij het live-mixen kunt inspelen op hoe je opname uiteindelijk klinkt. Ik heb in mijn beginjaren (toen ik nog geen goede dj speakers had, maar op de speakers die bij m’n pc zaten draaide) menigmaal een dj setje opnieuw moeten opnemen omdat het volumeverschil en het tonenverschil veel te groot was tussen twee nummers. Iets dat ik totaal niet had gehoord toen ik het via de boxjes hoorde.

Samenvattend

Een hele lap tekst hierboven, maar wel belangrijk. Ik hoop dat je wat aan onze suggesties hebt. Hieronder vind je onze favorieten. DJ speakers zijn in mijn ogen een prima investering. Ze slijten niet snel, zijn in principe redelijk tijdloos, want geluid blijft geluid en zijn erg leuk om te hebben. Ik heb bijvoorbeeld twee Rokits thuis staan, en het ziet er gewoon vet uit:). Succes met je zoektocht!

 

One thought to “DJ speaker set”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *