De basis van het dj’en (met en zonder dj controller)

De basis van het dj’en is al sinds het begin onveranderd. En aan de hand daarvan gaan we je uitleggen wat dj’en is. En met deze kennis zul jij ook beter begrijpen wat je van een dj controller moet verwachten, en waar je op moet letten bij het selecteren van de dj controller van jouw keuze. Ben je er klaar voor?

De basis van het dj’en

Zoals gezegd, het principe van dj’en is al jaren hetzelfde, en dat gaat niet veranderen nu de dj controller in zwang raakt. Wel is het zo dat je met de dj controllers van tegenwoordig de coolste dingen kunt doen. Veel meer dan dat je ooit zal kunnen met cdspelers, laat staan de traditionele platenspeler. Wat is de basis van het dj’en? Ik houd het even heel algemeen en technisch. Ik weet dat er veel meer elementen een rol spelen, maar dat is voor nu even niet van belang. Daar gaan we.

Wat doet een dj? Een uitleg in grote hoofdlijnen

Een dj draait muziek voor een publiek. Een dj zorgt er voor dat de muziek constant door gaat, zodat het publiek door kan blijven dansen. Dit kan hij (of zij) doordat hij meerdere muziekbronnen heeft. Dit zijn er vaak twee. Voor het gemak spreek ik in dit stuk van cdspelers. Hier kun je echter ook platenspelers of een dj controller lezen. Het publiek hoort de muziek van cdspeler 1. Ondertussen kan de dj vast gaan luisteren naar cdspeler 2, om het volgende nummer klaar te zetten. Dit doet hij door met z’n koptelefoon te luisteren naar de tweede cdspeler. Is de muziek van cdspeler 1 klaar om gewisseld te worden? Dan schuift de dj de schuif van cdspeler 2 open op het mengpaneel en drukt op play op cdspeler 2. En voila het volgende nummer is begonnen zonder dat er een stilte is gevallen. Even later zal ook de muziek van cdspeler 2 ten einde lopen, dan herhaalt de dj ditzelfde maar dan met cdspeler 1. En zo kan hij de hele avond door gaan.

Laten we daar iets dieper op in gaan.

We zoomen wat verder in op het dj’en

Wat ik hier boven beschrijf is hoe de gemiddelde amateurdj een plaatje draait in het dorpshuis. Bij dj’en komt zoveel meer kijken en je hebt zoveel meer mogelijkheden. Daar wil ik je kort wat meer over vertellen, zodat het je ook beter duidelijk wordt wat je met een dj controller kunt. Hierboven beschreef ik de zogenaamde doorstart: het ene nummer is bijna klaar en net voordat een stilte valt start je het volgende nummer.

Beatmatchen

In de house (en veel andere stijlen) speelt beatmatchen echter ook een hele grote rol. Dit is: twee nummers op hetzelfde moment laten draaien, in precies hetzelfde tempo. Dus: nummer 1 heeft nog ongeveer 2 minuten te spelen en je start nummer 2. Doordat het tempo precies hetzelfde is lijkt het alsof het 1 nummer is. Naarmate nummer 1 steeds meer het einde nadert laat je nummer 2 steeds meer horen. Uiteindelijk verdwijnt nummer 1 en hoor je alleen nog nummer 2. Als je dit goed doet hoor je geen overgang en lijkt het alsof je een hele show naar 1 nummer luistert.

Loopen

Loopen (herhalen) is iets dat ook regelmatig wordt gebruikt binnen het dj’en. Je kan er leuke effecten mee creeeren. Een voorbeeld: je speelt een nummer af en ondertussen zoek je op cdspeler 2 een vocal (een stem, zonder muziek). Je zorgt dat deze vocal hetzelfde tempo krijgt als je eerste nummmer en je loopt hem. Loopen is het vaststellen van een begin- en eindpunt van het muziekbestand waarna je cdspeler deze automatisch blijft herhalen. Als je deze punten goed hebt geplaatst en je tempo is goed kun je de vocal over je eerste nummer heen laten horen. Erg cool! Met een dj controller is dit heel makkelijk geworden. Het gaat bijna automatisch.

Hieronder een voorbeeld van thedjpodcast, waarin ze uitleggen hoe je kunt loopen met Traktor DJ. Een softwareprogramma dat je ook kunt gebruiken met een dj controller.

Scratchen

Scratchen is meer voor de oldskool dj’s onder ons, die met vinyl draaien. Het is wel zo dat het de laatste tijd weer wat meer in komt, dit komt waarschijnlijk doordat de dj controllers dit makkelijker maken en leuke effecten meeleveren. Scratchen is het rytmisch heen en weer bewegen van een plaat (of knop op je dj controller) waar door je de muziek stopt, naar voren en naar achteren afspeelt.

Concluderend

Hierboven heb je gelezen wat een dj doet. We zijn de basis langs gelopen en hebben voorbeelden gegeven. Dit alles met het oog op voor jou de keuze van een geschikte dj controller makkelijker te maken. Gaat het je om makkelijk nummers achter elkaar mixen met een zogenaamde doorstart? Ga dan voor een simpele controller, deze is waarschijnlijk ook redelijk goedkoop. Dat komt goed uit want je hebt geen grote extra’s nodig. Ga je voor de dance/house en is beatmachen en effecten van belang? Ga dan voor een klasse hoger. De meeste dj controllers zijn geschikt voor deze markt, maar omdat beatmatchen en effecten precies komt is kwaliteit belangrijk. Wil je ook nog scratchen? Dan zit je wel in het topsegment. Je wilt de creme de la creme van de dj controller apparatuur. Het ging ons er om dat je dit onderscheid zou zien, zodat de keuze voor jou makkelijker wordt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *