Ga je ooit draaien in clubs? Dan moet je dit gelezen hebben.

Gebruik je naast je dj controller soms ook cdspelers, of ben je van plan om soms ook op iemand anders z’n dj controller te draaien, dan is onderstaande van groot belang.

De standaard in de dj wereld

In de traditionele dj scene, laten we zeggen van ongeveer 5 jaar geleden draaide iedereen met Pioneer. De grote beginnersfout die ik toentertijd gemaakt heb is de aanschaf van cdspelers en een mengpaneel van een ander merk. Vaak lijken de functionaliteiten wel redelijk op elkaar, maar op een paar essentiele punten verschillen ze. En ja hoor, waar ik bang voor was gebeurde. Ik stond bij een van mijn eerste grote gigs (een eindexamenfeest in een grote discotheek) en ik wist me geen raad met de apparatuur. Ik wilde een nummer stoppen, maar wat gebeurde is dat hij haperde (althans dat dacht ik, dit is de pauzefunctie van de pioneer, waarmee je een goed startpunt kunt kiezen). En ook het wiel waarmee je het nummer iets sneller of langzamer kunt laten spelen (dit is voor het beatmatchen, een kleine correctie: het nummer een seconde iets sneller of iets langzamer spelen, waardoor hij weer gelijk loopt met het andere nummer).
Uiteindelijk wist ik me niet echt raad meer met de cdspelers en ben ik maar nummers gaan afspelen en wanneer het ene nummer klaar was startte ik het ander. Beetje jammer:)

Leer de standaard apparatuur kennen

Om een lang verhaal kort te maken: ik ben direct daarna me gaan verdiepen in Pioneer. Want ik wist: vanaf nu zal ik altijd als ik ergens in een club sta met Pioneer moeten draaien, want dat is wat de club heeft staan. En ik ben blij dat ik het geleerd heb want het is echt prachtig spul.

DJ controllers: hier werkt het net anders

Bij de wereld van de dj controllers werkt dit echter net iets anders. Waar je in tegenstelling tot de cdspelers wel je eigen spul meeneemt naar de gig waar je draait. Het is namelijk zo dat je je eigen computer en je dj controller zo instelt dat hij precies werkt zoals jij wilt. En omdat er zoveel mogelijkheden zijn zou een andere dj niet makkelijk met jouw spullen kunnen draaien. Het blijft echter van groot belang dat je de apparatuur die in de club staat leert kennen. Want waarschijnlijk ga je het ook af en toe gebruiken, maar belangrijker: bijvoorbeeld het mengpaneel van de club zal ook gebruikt worden om je laptop op aan te sluiten. Je moet dus weten hoe deze werkt.

Hier zie je naast de traditionele dj set up (rechts) dat de dj ook een hele set met macbook en dj controllers heeft meegenomen.
Hier zie je naast de traditionele dj set up (rechts) dat de dj ook een hele set met macbook en dj controllers heeft meegenomen.

Conclusie: leer de standaard dj apparatuur goed kennen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: verdiep je in de standaard dj apparatuur. Het zal er vooral op neer komen dat je dus met Pioneer in de weer moet. Leer de CDJ 2000 Nexus cdspelers goed kennen, dit is de standaard in de hedendaagse clubs.

En ben je eigenwijs, of weet je zeker dat je noooooit zo’n cdspeler zult aanraken, verdiep je dan in ieder geval wel in het mengpaneel. Op dit moment is dit vooral de Pioneer DJM 900. Want dit gaat onderdeel van je set worden: je laptop, waaraan je dj controller bevestigd is zal aangesloten worden op het mengpaneel. Want via die weg hoort de zaal je geluid.

Voorkom waar ik tegen aan ben gelopen: dat je bij je eerste gig voor een volle zaal staat en niet weet hoe je de apparatuur moet bedienen.

En voor de mensen met bakken geld, of de mensen die groots gespaard hebben: je kunt ook altijd gaan voor de dj controller die het allemaal heeft: de Pioneer DDJ-SX2. Een dj controller die twee Pioneer cdspelers en een mengpaneel in 1 is.

De Pioneer DDJ SX2 dj controller - alles in 1. Alsof je draait met twee cdspelers en een mengpaneel.
De Pioneer DDJ SX2 dj controller – alles in 1. Alsof je draait met twee cdspelers en een mengpaneel.

Ken je deze controller, dan ken je de basics van zowel de CDJ 2000 Nexus cdspelers als het DJM 900 mengpaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *