Pioneer controller – de standaard in de dj scene

Binnen de dj scene is Pioneer al jaren de standaard. Vroeger was dit Technics, maar sinds de cd-spelers de standaard apparatuur van een professioneel dj zijn geworden heeft Pioneer de markt veroverd. En dat gaat nog wel even door. Want ook in de wereld van de dj controllers is de Pioneer controller een grote, betrouwbare speler. De afgelopen jaren zijn er een aantal Pioneer controllers verschenen, met verschillende toepassingen in verschillende prijsklasses. Helaas geldt over het algemeen wel dat de Pioneer controllers aan de prijs zijn. Hieronder vertellen we je er wat meer over, en bespreken we een paar types.

Pioneer controller: het voordeel

Mocht je er voor kiezen een Pioneer controller te kiezen is het grote voordeel dat je kennis maakt met de standaard binnen de dj scene. Mocht je op een gegeven moment in clubs gaan draaien en/of de overstap naar cd-spelers gaan maken: ook daar acht ik de kans groot dat je te maken zult krijgen met Pioneer. Zoals ik al eerder vertelde: ik heb de fout gemaakt me niet te verdiepen in deze standaard voor mijn eerste optreden in een grote discotheek. En op de avond zelf kon ik niet goed uit de voeten met de Pioneer cd-spelers die daar stonden. De Pioneer CDJ100, ik weet het nog goed.

De standaard binnen de dj scene

HIeronder bespreek ik een aantal Pioneer controllers. De meesten komen redelijk overeen met de standaard setup van een dj, ook wanneer deze geen gebruik maakt van een dj controller. Het lijkt namelijk op een set van twee cdspelers, met een mengpaneel er tussen in.

Pioneer DDJ-RR DJ controller

Pioneer_DDJ_RR
De Pioneer DDJ-RR is een volwaardige dj set op zich. Je plugt je koptelefoon in, sluit hem aan op je computer en op je boxen en je bent ready to go. Ook in zijn uiterlijk is het een volwaardige dj set. Zoals je hieronder ziet is het alsof je met twee Pioneer cd-spelers met een mengpaneel er tussenin draait. Een positief verschil ten opzichte van cd-spelers is dat deze controller je nog veel meer knoppen biedt met allemaal interessante mogelijkheden (de 8 vierkante, gekleurde knoppen bijv.). Ga uit van rond de 700 euro.

Pioneer DDJ-SZ DJ controller

Pioneer controller ddj sz
Dit kun je wel 1 van de vlaggenschippen van de Pioneer controllers noemen. Een zeer prijzige, maar ook prachtige dj controller. De S in de typenaam staat voor Serato, een softwaresysteem dat mooie mogelijkheden biedt als een technisch draaiende dj bent. Lees hier meer over de verschillende dj software en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een dj controller.
Hierboven legde ik ook al uit dat de Pioneer controller lijkt op een standaard dj set. Dat geldt voor deze Pioneer controller helemaal. De gelijkenis met de Pioneer CDJ2000 Nexus cdspelers en de Pioneer DJM900 Nexus is treffend. Heb je wat geld te besteden, dan zit je met deze Pioneer controller helemaal gebakken. Deze Pioneer controller kost rond de 2000 euro. Lees hier een uitgebreidere beschrijving van deze Pioneer controller.

Pioneer DDJ-SB2 DJ-controller

Pioneer_DDJ-SB2
Groeit het geld je niet op de rug of wil je gewoon rustig aan beginnen? Dan is deze speler een aanrader. Een fractie van de prijs van bovenstaande Pioneer controllers, maar het uiterlijk (voordeel, dan leer je werken met de standaard) is ongeveer hetzelfde. Ook dit systeem is, zoals zijn grote broer hierboven, speciaal gemaakt voor werken met Serato. Voor minder dan 300 euro heb je deze Pioneer controller in bezit.

2 thoughts to “Pioneer controller – de standaard in de dj scene”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *