Pioneer DDJ SZ review

Pioneer controller ddj sz

Hier een wat uitgebreidere uitleg/review over de Pioneer DDJ SZ. Eerder schreef ik er al over in het algemene artikel over de Pioneer dj controller. Een prachtige dj controller waarmee Pioneer zijn naam als de standaard binnen de dj-gear wereld wederom waar maakt.

Pioneer DDJ SZ, de basics

Deze dj controller heeft het allemaal: alle basics die je ook op een standaard dj-set van Pioneer zou zien. Denk daarbij aan: grote draaischijven (jogwheels) waarmee de nummers per kanaal kunnen worden beinvloed: versneller, vertragen, scratchen, etc. Zie de Pioneer DDJ SZ als twee Pioneer dj cdspelers met in het midden een mengpaneel, zoals bij een standaard dj-set dit ook zo werkt. Hieronder een voorbeeld van een standaard Pioneer dj-set (let op, dit is dus niet de dj controller, die zie je hier boven).

pioneer-cdj-2000-djm-900-set
Pioneer CDJ 2000 en DJM 900 dj set

Wat je kunt met deze Pioneer controller

De controller werkt, zoals gezegd, ongeveer net zo als een gewone dj set. Een voordeel is dat, doordat je hem op de computer hebt aangesloten, de mogelijkheden nog veel groter zijn. Denk bijvoorbeeld aan de 8 pads die er op zitten (de gekleurde knopjes), waarmee je je computer bedient, maar ook: het razendsnel doorzoeken van je muziekcollectie, effecten uit je dj software gebruiken, etc. Over de software gesproken: de SZ achter de naam staat voor Serato. Serato DJ wordt meegeleverd met deze dj controller.

Wat je er nog meer mee kunt

Naast het gebruik van de gewone dj controller functionaliteiten bevat de speler ook twee geluidskaarten (makkelijk bij switchen tussen dj’s, gebeurt tijdens een avond vaak wel een aantal keer) en biedt hij de mogelijkheid om het mengpaneel als “gewoon” vierkanaals mengpaneel te gebruiken. Erg handig! Je kunt dus nog andere bronnen op je dj setup aansluiten.

De Pioneer DDJ SZ in werking

In onderstaande youtube video zie je de officiele Pioneer walktrough. Ze leggen je uit wat je met de dj controller kunt. In het begin behandelen ze bijvoorbeeld uit dat de gebruikelijke flagship-controls (de mogelijkheden die de beste apparatuur van Pioneer bieden ook op deze dj controller zitten). Leuk feitje: de crossfader is magnetisch en gaat meer dan 10 miljoen keer mee (dat is veel!). Ook kun je twee verschillende muziekcomputers tegelijkertijd gebruiken. Dit zijn functionaliteiten die altijd erg instabiel en lastig zijn tijdens live preformance. Cool dat Pioneer dit wel aandurft.

Prijs en conclusie

Duur is hij wel: rond de 1900 euro. Maar bedenk je: wanneer je voor een flagship Pioneer cd dj set gaat (bestaande uit twee cdspelers en een mengpaneel) dan ben je zomaar 6000 euro kwijt. Wanneer deze dj controller al had bestaan toen ik begon met dj’en had ik hier waarschijnlijk voor gespaard. Hij geeft je de mogelijkheid om te oefenen met de apparatuur die in de professionele clubs en kroegen staat, zonder dat je zelf dat grote bedrag hoeft te investeren.

One thought to “Pioneer DDJ SZ review”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *